Welkom op de website van de Vriendenkring ScheldeSchouwen. U vindt hier allerlei informatie over de Scheldeschouw en haar vriendenkring.


De Scheldeschouw is in het begin van de jaren zestig ontworpen door LA Vermeulen jr. uit Terneuzen. De ligging van de werf aan de Westerschelde zal de reden zijn waarom het ontwerp de naam Scheldeschouw meekreeg. Bij dit jacht zijn de voordelen van een platbodem - ruimte en geringe diepgang - met die van een kieljacht - zeileigenschappen en zeewaardigheid - samengebracht. Het meest opvallende kenmerk van de toch als platbodem ogende Scheldeschouw is het ontbreken van de zijzwaarden. Minder opvallend, maar zeker zo belangrijk, is het platte onderwaterschip met de dooskiel. Torentuig, stuurwiel en voorpunt doen aan een scherp jacht denken. De positieve spiegel, geknikte zijkant en het aangehangen roer juist weer aan een platbodem.Een laatste kenmerk is de zogenaamde 'banaan'; dit is het witte vlak aan de zijkant van de romp boven de 'knik'.

De vriendenkring ScheldeSchouwen (VSS) heeft tot doel het plezier in het varen met een Scheldeschouw te vergroten en de waarde van de merknaam Scheldeschouw te behouden. Zij stimuleert daarom het uitwisselen van informatie, kennis en ervaring met betrekking tot de Scheldeschouw. Ook organiseert zij diverse gezellige bijeenkomsten en bevordert de contacten tussen de leden. 

Een belangrijke schakel daarin is de website. U vindt in de menubalk oa een prikbord (forum). Een groot deel van de website, met de nieuwsbrief, tips & techniek, ledengegevens en vele foto's en folders, is alleen beschikbaar voor leden en donateurs. Na inloggen krijgen zij automatisch de extra opties.

Bezit u een Scheldeschouw, een Vermeulen of eigenbouw, dan bent u van harte uitgenodigd om lid te worden. Heeft u geen Scheldeschouw, maar bent u toch geïnteresseerd, dan kunt u ook donateur worden.

De VSS wenst u veel lees en kijk plezier...